A fehérjék diétás receptekhez

Fehérjék
Fehérjék

A proteinekbengazdag táplálkozás nemcsak az izomépítés szempontjából előnyös, hanem azért is, mert a proteinek teltségérzetet okoznak, tehát ezek akadályozzák a túlevést és a testzsír felhalmozódását is. A pontos működésük azonban nagyban különbözik az alkalmazott fehérjefajtától. A fehérjék fontosak szervezetünknek. A fehérjekoncentrátumok közül léteznek lassú illetve gyors felszívódású proteinek. A gyors felszívódásúak, mint a szója protein izolátum, a whey protein koncentrátum és különösen a whey protein izolátum jellemzője, hogy az aminosavak már rövid idővel a fogyasztás után a véráramba kerülnek. Rengeteg klinikai vizsgálat támasztja már alá, hogy a véráramba kerülő nagy mennyiségű (esszenciális) aminosavak az izomfehérje-szintézist és ezzel együtt az izomépítést fokozzák. A gyors fehérjék szinte azonnal a véráramba kerülnek, ám nem túl sok ideig maradnak ott, emiatt az izomzat leépítése ellen nem igazán nyújtanak védelmet az éhezéses időszakokban. A lassú felszívódású fehérjék betöltik ezt a funkciót is. Ilyenek a tej- és húsprotein és minden, amiben megtalálható a tejprotein, a kazein.